Skoči na glavno vsebino

Galerija dejavnosti

V tednu, ko je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal knjižni sejem, so se tudi naši sedmošolci posvetili knjigam, branju in knjižnici. V razredu smo raziskovali pregovore o branju in našli recept za poceni potovanja od tu do tja in še dlje. Kako? S knjigo, seveda. Prva postaja: Modri otok. Vozovnico (beri: knjigo pisateljice Irene Androjna) so v okviru nacionalnega projekta Rastem s knjigo prejeli vsi sedmošolci. Poleg tega so se v računalniški učilnici naučili vozovnice iskati sami (beri: brskati po Cobbisu). Z njimi smo brale, pisale in raziskovale šolska knjižničarka, knjižničarka MKL Zadvor in učiteljice slovenščine.

Katarina Leban Škoda

Za novembrski izlet smo si izbrali pot po robu planote Trnovski gozd. Zanimanje je bilo med otroki veliko, a smo žal morali omejiti število prijav s sštevilom mest v avtobusu. Tako nas je bilo skupaj 58, 53 otrok in 5 spremljevalcev.
Z avtobusom smo se odpeljali do zaselka Kovk nad krajem Col in v sončnem vremenu nadaljevali peš. Najprej smo se vzpeli na Sinji vrh (1002 m) in občudovali razgled od Nanosa do Jadranskega morja in naprej do gore Čaven ter seveda na vso Vipavsko dolino. Mrzel veter nas je kmalu pregnal navzdol, mimo zaprte koče pod vrhom na rob planote, od koder je bila Ajdovščina kot na dlani. Nadaljevali smo valovito pot po robu, se vzpeli na vrh Navrše (857 m), nato pa sestopili do Otliškega okna (770 m). To je kraški naravni most, zavarovan kot naravna znamenitost Slovenije. Šli smo še do bližnje piramide in znamenitega kamnitega polža ter se nato vzpeli na tretji vrh na naši poti - Otliški Maj (847 m). Naše pohajkovanje smo zaključili v vasi Otlica, kjer nas je že čakal avtobus. Preden smo se odpeljali so si nekateri otroci še privoščili kakav ali štruklje v tamkajšnji gostilni.
Prav lepo je bilo in komaj vsi čakamo decembrski izlet, ko bomo med drugim obiskali tudi Predjamski grad.

Jože Drab
mentor krožka

V zadnjih dveh novembrskih koncih tedna smo izvedli delovne akcije na celotni, 80 km dolgi Merjaščevi poti. Kljub mrazu in na trenutke tudi rahlo deževnemu vremenu smo obnovili rumeno-črne markacije ali jih na novo naredili povsod tam, kjer jih prej še ni bilo. Na večini vrhov smo tudi že zamenjali stare in od vremenskih vplivov uničene lesene tablice z novimi, aluminijastimi. Na slednjih je tudi QR koda, s pomočjo katere lahko obiskovalci vrhov dobijo podatke in zemljevid o tej poti.

Jože Drab
Mentor markacijskega krožka

Ali poznate stare slovenske pregovore o hrani?

- Po jutru se dan pozna.
- Ne pozabite na zajtrk, saj prazna vreča ne stoji pokonci.
- Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač.
- Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran.
- Jabolko je zjutraj zlato, opoldne srebrno, zvečer pa svinčeno.
Najbrž ni naključje, da se toliko slovenskih pregovorov o zdravi hrani navezuje prav na zajtrk. Kdor zajtrkuje, skrbi za svoje zdravje, saj že zjutraj zagotovi telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotavlja telesu dovolj gradbenih snovi, pomembnih za zdravo rast in razvoj.
Danes smo otroci in odrasli v šoli zajtrkovali, kar so nam pripravili v šolski kuhinji: poleg tradicionalnega meda in marmelade smo poskušali različne namaze (tunin, jajčni, drobnjakov, fižolov, korenčkov, avokadov), kosmiče, jogurte, sadje in zelenjavo.
Učenci, naj zajtrk postane vsakodnevna zdrava navada.
Vsako leto 3. petek v novembru obeležujemo tudi dan slovenske hrane. Zato so nam v šolski kuhinji poleg slovenskega zajtrka in malice, skuhali tudi okusno enolončnico z imenom »šara« in pehtranovo pecivo. Obe jedi sta tradicionalni za naš okoliš, sestavine pa so pridelane in predelane v Sloveniji.
Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane si lahko preberete: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/

Tjaša Hitti org. šolske prehrane

V četrtek, 16. 11. 2023, smo v avli šole s pesmijo in plesom pospremili gospo ravnateljico Mojco Pajnič Kirn in gospoda podžupana Mestne občine Ljubljana Roka Žnidaršiča pri prerezu traku do novih učilnic. Svetle in sodobno opremljene že s pridom uporabljamo, v njih se že kreše od znanja in iskrivih idej. Na odru, kjer sta rdečo nit prireditve vezala Maša in Urban iz 8. a, pa se je iskrilo od energije naših nastopajočih: prvošolci so s plesno točko sezidali celo hiško, šestošolke iz 6. c so zaplesale ob sodobnih plesnih ritmih, šestošolke iz 6. b pa so življenju kar s pesmijo zaklicale: »Dober dan, življenje!« Da smo se na sprehod do učilnic podali dobre volje, so poskrbeli učenci šolskega pevskega zbora.

Katarina Leban Škoda

Naše potovanje v Toskano je bilo zabavno, sproščeno in brezskrbno. Ob ogledu Muzeja Leonarda da Vincija smo ugotovili, da Leonardo ni bil le zelo dober slikar, ampak tudi izredno pameten izumitelj. V San Gimignanu smo preizkusili najboljši sladoled na svetu in lahko potrdimo, da je bil njegov okus vreden svojega denarja. Najpogumnejši so poizkusili tudi paradižnikov sladoled, ki pa med nami ni našel navdušencev. Na potovanju smo se zelo, zelo zabavali in se, kot pričakovano, veliko novega naučili. Na srečo nam dež ni povzročal velikih težav. Štrene nam je zamešal le drugi dan, ko smo zaradi njega morali nekoliko prej zaključiti potepanje po Firencah, a tudi to ni ustavilo naše dobre volje. Potepanje smo nadaljevali z ogledom čudovitega mesteca Lucca, kjer smo se izgubljali v krasnih ozkih ulicah, uživali v nastopih uličnih umetnikov in se pogajali za spominke. Zadnja znamenitost nas je pustila odprtih ust. Obiskali smo Trg čudežev v Pisi in ugotovili, da je poševni stolp v Pisi resnično zelo nagnjen in da ta nagnjenost povzroči, da je vzpon nanj mala adrenalinska bombica.
Naš vodič Jure je bil prava češnjica na torti našega čudovitega potovanja, saj nam je potepanje po Toskani še polepšal s svojim znanjem, razgledanostjo in dobro voljo. Zahvalili bi se tudi učiteljema organizatorjema Nataliji Panič in Tomažu Božič Nosanu v upanju, da bomo podobno učno ekskurzijo še kdaj ponovili.

Jerneja Zupančič in Eva Turk

13. oktobra smo se z učenci šestega, sedmega ter osmega razreda odpravili v Italiji v Toskano. Sprehajali smo se po Firencah, mestecu Lucci, si ogledali Muzej Leonarda da Vincija in njegovo rojstno hišo ter se povzpeli na poševni stolp v Pisi. Potovanje je trajalo do nedelje, 15. oktobra, ko smo se v veselem razpoloženju odpravili domov. Izvedeli smo veliko zanimivega o zgodovini, kulturi ter izumiteljih in umetnikih Toskane, še posebej pa Firenc. Vsem nam je bilo to zelo zanimivo in poučno doživetje.

Ronja Grögl

V soboto, 21. 10. 2023, smo se z učenci osnovne šole Sostro v lepem številu zbrali na promocijskem teku Ljubljanskega maratona. Z obilico dobre volje smo se po ogrevanju razporedili pred štartno črto in s hitrimi koraki premagali vsak svojo preizkušnjo.
Dragi starši, rad bi se vam zahvalil, da ste kljub slabši vremenski napovedi, otrokom omogočili lep športen dan.

Marko Šosterič

Danes, 20. oktobra 2023 je svetovni dan kuharjev. Učenci in učitelji so nas zopet presenetili ter se prisrčno zahvalili kuharicam, kuharjem in hišnikom za vse dobrote, za vso skrb in trud, ki ga vnašajo v pripravo šolskih obrokov.
S pesmijo, kitaro, harmonikami, pecivom, likovnimi izdelki, novimi majicami, predvsem pa z nasmehi so nam polepšali dan. Hvala!

Kuhinja OŠ Sostro

Učenke in učenci petih razredov so v začetku oktobra opravljali zaključni izpit za vožnjo s kolesom. Samostojno so morali prevoziti dogovorjeno traso in pri tem upoštevati vse cestno-prometne predpise. Večini je uspelo v prvih dveh poskusih, nekaterim en teden pozneje na popravnem izpitu, štirje pa bodo morali svoje znanje še izpopolniti do naslednjega leta. Ker je bil to za večino učencev prvi tak preizkus v življenju, je njihovo veselje ob uspehu povsem razumljivo (glej zadnjo sliko).
Vsem 82 novim kolesarjem želimo srečno in varno vožnjo.

Mentor prometne vzgoje Jože Drab

Na šoli se zavedamo pomembnosti duševnega zdravja. V ta namen poteka več aktivnosti.
Pred vhodom v jedilnico je izobešen plakat z naslovom Dobro sem, ko…, na katerega so učenci in učitelji zapisali situacije in trenutke, kdaj se počutijo dobro. Povabljeni, da še dodate napise na plakat.
Učenci predmetne stopnje pa so po različnih kotičkih šole skrili sporočila s fotografijami čustev ter dogodkov, kdaj čutijo določeno čustvo.
Naj bodo omenjene aktivnosti spodbuda za vse nas, da se bomo trudili za dobro počutje drug drugega.

Kristina Pelc Zupančič in Lucija Marinko, ŠSS

V torek, 10. 9. 2023 se je 17 učenk in učencev predmetne stopnje pod vodstvom mentorja Jožeta Draba udeležilo tekmovanja v orientacijskem teku. Izhodišče tekmovanja je bil Mostec pod Rožnikom. Tekmovalke in tekmovalci so po uvodnem nagovoru in kulturnem programu odhajali na svoje tekmovalne proge po vrstnem redu, ki ga je določil organizator. Nazaj so prihajali zadihani in utrujeni, a nasmejani. Letos žal nismo dosegli najboljših rezultatov - večina učencev je dosegla rezultate med 10. in 20. mestom.
Lep dan so si še posebej popestrile učenke 7. razreda, ki so v vmesnem času nabrale kostanj, in ga v bližnji gostilni zamenjale za krhki flancat!
Čestitke za tekmovalnost in iznajdljivost vsem udeležencem!

Peter Hrovat

Letošnje vodilo Tedna otroka je bilo ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI. Zato smo v 1. razredu radovedno tipali in tudi malce nagajivo pokukali v vreče, v katerih so bili skriti različni predmeti, ki so bili del čutne poti, postavljene na malem igrišču. Spoznali smo tudi skrivnostno veverico Magdo, ki vsak dan učence opazuje z dreves na malem igrišču. Tokrat pa jim je pripravila lov na skriti zaklad, ki so ga učenci uspešno našli. Oblačno popoldne smo si popestrili z obiskom razrednega kina in med ogledom risanke na ves glas hrustali kokice. 😊 Kako smo se imeli, si lahko ogledate v galeriji slik.

Učiteljici Nina in Rahela

V sredo, 4. 10., nas je obiskal Borut Pahor, bivši predsednik Republike Slovenije. Predstavniki razredov smo lahko z njim poklepetali in izvedeli marsikaj zanimivega o njegovem življenju in predsedovanju.

Šolski novinarji

Prvi izlet gorniškega krožka v tem šolskem letu je bil na lahko dostopno goro Dobrač nad Beljakom v Avstriji. Udeležilo se ga je rekordnih 85 otrok z naše šole, od 2. do 9. razreda. Po mnenju večne otrok je bil izlet »d best« oz. najboljši izlet doslej (oporekali so edinole udeleženci lanskoletnega vzpona na tritisočak Piz Boe). Navdušenju nad izletom je botrovala kratka in lahka pot, lepi razgledi in višina vrha ter seveda lepo vreme.
Zjutraj smo se z dvema avtobusoma odpeljali skozi predor Karavanke mimo Beljaka in po gorski cesti na zgornje parkirišče Rožni travnik na višini 1732 m, kjer stoji tudi koča Rosstratten in ob njej otroško igrišče. Nadaljevali smo po široki, makadamski cesti, zaprti za promet. Zmogljivejši učenci so se spotoma vzpeli še na sosednja vrhova Deseti vrh (Zehnernock, 1956 m) in Dvanajsti vrh (Zwelfernock, 2049 m). Po dveh urah smo prišli do Koče na Dobraču (2143 m) ob ogromnem, 167 m visokem televizijskem stolpu. Ker je na vrhu, 5 minut nad kočo, bolj malo prostora, smo se nanj vzpeli v dveh skupinah. Tik pod vrhom stoji najvišje stoječa slovenska cerkev. Avstrijci so kasneje zgradili na predvrhu svojo, dvakrat večjo cerkev. Dobrač je znan tudi iz zgodovine, saj se je v potresu leta 1348 gora razklala na pol in 5 km dolga južna polovica je zgrmela v dolino reke Zilje ter pokopala pod seboj 17 vasi.
Sestopili smo po isti poti. Na koncu smo si privoščili še postanek na igrišču pri koči Rosstratten. V Ljubljano smo se vrnili v poznih popoldanskih urah.

Jože Drab

27. septembra 2023 smo se z učenkama Izo Lavrič ter Evo Muller iz 5.b razreda udeležile srečanja UNESCO ASP mreže šol Slovenije, ki je nosilo navdihujoče ime "PRELEPA GORENJSKA". Dogodek je bil poln edinstvenih izkušenj in priložnosti za učenje ter povezovanje.
Naš dan se je začel v Šolskem centru Naklo, kjer smo se pridružile drugim šolam iz Slovenije. Tam smo si ogledali prireditev, ki je bila posvečena skrbi za okolje in promociji trajnostnega načina življenja. Učenci in učitelji so delili svoje projekte in ideje, ki so nas navdihnile in spodbudile k razmišljanju o naši vlogi pri ohranjanju našega planeta. Po končani prireditvi, smo se odpravili proti čudoviti vasi Mojstrana, ki se nahaja ob vznožju Julijskih Alp. Tam nas je pričakalo še več presenečenj. Najprej smo obiskali Slovenski planinski muzej, kjer smo spoznali bogato zgodovino slovenskega planinstva. Ogled muzeja nas je navdušil in poglobil naše spoštovanje do gora in narave. Nato pa smo se sprehodili skozi slikovito vas Mojstrana, ki nas je prevzela s svojo čarobno lepoto in prijaznimi domačini. Učenci Osnovne šole 16. decembra Mojstrana so nas popeljali po vasici ter nam predstavili njeno zgodovino in kulturno dediščino. Spoznavanje lokalne kulture in tradicije je bilo neprecenljivo doživetje.
Srečanje UNESCO ASP mreže šol Slovenije nas je obogatilo s pozitivnimi izkušnjami, znanjem ter razširilo naša obzorja o skrbi za okolje. Hvala vsem, ki so sodelovali pri organizaciji tega dogodka in veselimo se prihodnjih priložnosti za sodelovanje in soustvarjanje boljšega sveta.

Prispevek pripravila: Katja Kovačič
(UNESCO ASP net koordinatorica)

Evropski teden športa smo letos na OŠ Sostro obeležili z redno jutranjo telovadbo na velikem šolskem igrišču. Od 25. 9. do 30. 9. 2023 so učenci razredne stopnje zgodaj zjutraj 20 minut telovadili pod vodstvom starejših učenk in učiteljev razredne stopnje. Zadnji dan je vsak oddelek v dar prejel žogo, ki bo učence vabila h gibanju in športnim aktivnostim.

Petra Florjančič
(vodja projekta)

Topel septembrski vikend smo skupina učencev in učiteljev izkoristili za športne aktivnosti v Osilnici.
Spoznavali smo načine bivakiranja na prostem, se učili zanetiti ogenj, se preizkusili v peki preprostega kruha – tvista, se seznanjali z osnovami orientacije in se preizkusili v orientacijskem teku.
S kajaki smo zaveslali po mrzli reki Kolpi, športno plezali po steni, streljali z lokom in čofotali v bazenu.
Kako smo uživali, si lahko pogledate v galeriji slik.

Vesna Bizjak, Marko Šosterič, Gregor Škafar in Peter Hrovat

V tednu med 16. in 22. 9. 2023 obeležujemo evropski teden mobilnosti. Letos smo ga pri nas obeležili skupaj s premičnim mladinskim centrom Ljuba in Drago.
Med nas so prišli redarji mestne občine Ljubljana in prostovoljci iz Zavoda Varna Pot. Učenci so se lahko preizkusili v reševanju kviza, si pogledali poučen video, nosili očala, ki dajo občutek pijanosti in še marsikaj.
Učitelj Rok je predstavil vzdrževanje kolesa, preveril višino sedeža in pravilno nastavljenost zavor. Šestošolci pa so nas skupaj z učiteljico za gospodinjstvo razveselili s palačinkami. Vzdušje je bilo sproščeno in poučno.
Prijeten ogled foto utrinkov.

ŠSS

Ljubljana se letos že enaindvajsetič vključuje v akcijo evropskih mest Evropski teden mobilnosti. Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL v tem času organizira prometno vzgojno akcijo v centru Ljubljane imenovano Kolesarski krog.
Učenci - kolesarji v spremstvu mentorjev prometne vzgoje prevozijo v centru mesta en »izobraževalni krog«, ki vključuje 9 izobraževalnih točk. Na teh točkah prometni poznavalci (prometni inštruktorji, člani AMD, policisti in drugi) svetujejo in predstavljajo pravilno vožnjo s kolesom v mestnem prometu, opozarjajo na nevarnosti v prometu, demonstrirajo temeljne postopke oživljanja in odgovarjajo na vprašanja učencev in mentorjev. Učenci se med seboj pomerijo tudi v polžji vožnji.
Tudi naša šola se je udeležila te akcije z 9 učenkami in učenci, ki so se lansko leto najbolje odrezali na kolesarskem izpitu.

Mentor: Jože Drab

V petek je skupina dvajsetih učencev odšla na vikend astronomski tabor na Medvedje Brdo.
Na taboru smo spoznavali naše osončje, Zemljin naravni satelit Luno in spoznavali teleskope. Tekom dneva smo opazovali Sonce in sončeve pege, zvečer pa se orientirali po zvezdah in spoznavali razliko med ozvezdji in asterizmi. Imeli smo srečo z vremenom, saj je bilo nebo jasno in brez oblakov tako, da smo kar dva večera zapored videli tudi Muskove satelite, ki so v ravni črti potovali skozi nebo. V nedeljo zjutraj smo vstali pred sončnim vzhodom in opazovali Venero, Jupiter in ozvezdje Orion. Upali smo, da bomo videti tudi komet Nišimura, a smo se žal morali zadovoljiti le s prekrasnim sončnim vzhodom.

Urška Šetina in Mojca Kastelic

V lepem vremenu je minila tokratna mestna orientacijska tekma posameznikov. Po neprometnih površinah okoli Kongresnega trga in po Stari Ljubljani okoli Ljubljanice je moral tekmovalec sam v čim krajšem času poiskati na karti narisane kontrolne točke.
Našo šolo je predstavljalo 14 učenk in učencev in tudi tokrat nismo ostali brez medalj. Dosegli smo 2 drugi in 3 tretja mesta. Žal je manjkala le še kakšna zmaga, a proti tekmovalcem, ki trenirajo v orientacijskih klubih, je to zelo težko. So pa prav vsi naši tekmovalci našli vse kontrolne točke.
Državno tekmovanje bo že 10. 10. 2023 na Rožniku.
Rezultati po kategorijah:
Starejši učenci (dolžina idealne proge 2010 m; 13 kontrolnih točk):
- Jan Grad Rome – 2. mesto
- Kris Vrakelja Beguš – 4. mesto
- Aljaž Robič – 6. mesto
Starejše učenke (dolžina idealne proge 1870 m; 11 kontrolnih točk):
- Tisa Bertalanič – 3. mesto
- Laura Veršnjak – 5. mesto
Mlajši učenci (dolžina idealne proge 1480 m; 11 kontrolnih točk):
- Mark Olkhov – 2. mesto
- David Škufca – 3. mesto
- Vid Vratarič – 6. mesto
Mlajše učenke (dolžina idealne proge 1230 m; 9 kontrolnih točk):
- Nina Kralj – 3. mesto
- Zala Pestotnik Sedej – 4. mesto
- Danaja Anžur – 5. mesto
- Ema Rutar – 6. mesto
- Maša Šubelj – 7. mesto
- Anastasija Kirbiš – 9. mesto

Jože Drab

11. 9. je bil za 2. A razred prav poseben dan. Zjutraj v razredu ni bilo Maj, Urošev in Peter, ampak so bile tam same Pike Nogavičke ter gusarji. Polni pričakovanj smo se posedli po avtobusu in že kmalu pustili ljubljansko meglo daleč za seboj. Ob prihodu v Velenje nas je že čakala naša vodička Pika Nika, ki nas je odpeljala v Knjižnico Velenje, saj smo se odločili, da bomo sodelovali v Pikini dobrodelni akciji zbiranja knjig in igrač za otroke iz poplavljenih območjih. Prinesli smo ogromen kup daril in verjamemo, da bomo z njimi narisali nasmehe na usta prenekaterih otrok.
Po malici nas je Pika Nika popeljala po raznovrstnih delavnicah v Rdeči dvorani, kjer smo izdelali mastodonte iz volne, zemljevide skritih zakladov, male pike iz keramičnih lončkov in še marsikaj drugega. Povsem osupli smo v Kulturnem domu brez besed spremljali fantastično lutkovno predstavo Moj dedek je bil češnjevo drevo in se prvič spoznali s senčnim gledališčem. Kosilo smo pojedli v senci velikih dreves na Titovem trgu, kasneje pa se preizkusili še v zabavnih srednjeveških igrah, zlezli skozi rudniški rov, se povzpeli na gusarsko ladjo ter se premaknili v otroška leta naših staršev. Za piko na i smo se pred odhodom še poigrali na ogromnem otroškem igrišču in nikogar ni bilo, ki si ne bi želel še ostati oziroma se še kdaj vrniti.
Res je bilo poučno, igrivo in nepozabno lepo.

Anja Divjak, razredničarka 2. A razreda

 

Današnjih ogledov: 9
Skupno št. ogledov: 23.996

Dostopnost