Galerija dejavnosti

Atletska zveza Slovenije je tudi letos pripravila množično akcijo, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja. Tudi letos je bil to najbolj množičen tek otrok v Sloveniji "Začni mlad, tekmuj pošteno", ki se ga je lani udeležilo okrog 24.000 otrok iz celotne Slovenije. V sredo, 21. 9., so zelo pošteno tekli prvošolčki tudi na naši šoli. 😊 Nekaj utrinkov teka si lahko ogledate v galeriji slik.

Rahela Vrečko

Med 16. in 22. septembrom je potekal Mednarodni teden mobilnosti. V okviru tega je bil organiziran tudi Kolesarski informativni krog. Akcije smo se udeležili tudi na OŠ Sostro. To čast je dobilo 9 najbolj uspešnih šestošolcev z lanskega kolesarskega izpita. Mladi kolesarji so tako spoznali ali obnovili znanje o cestno-prometnih predpisih, se seznanili s pomenom kolesarske čelade, postopkom oživljanja pri prvi pomoči, slišali nekaj o zdravem načinu življenja in prehranjevanja ter se med seboj pomerili v spretnostni vožnji in polžji vožnji. Predvsem pa so praktično spoznali vožnjo v mestu, kjer je veliko prometa. Skupno smo prevozili okoli 22 km. Res je bilo zjutraj ob odhodu megleno in zelo mrzlo, a smo bili na to pripravljeni in dobro oblečeni, kasneje pa nas je ogrelo sonce. Preživeli smo zanimivo in sproščujoče dopoldne in se polni vtisov vrnili nazaj v šolo.

Mentor prometnega krožka Jože Drab

Naši učenci so ustvarjali za nagradni natečaj TRAJNOSTNO POVEZANI v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti. Njihova likovna dela bodo do 28. septembra 2022 na ogled v Steklenem atriju Mestne hiše.

Mentorica: Martina Lavrin Povše

V okviru projekta »Mednarodno sodelovanje – gore in literatura«, Mestne občine Ljubljana, smo 40 učenk in učencev naše šole odpeljali v italijanske Dolomite. Naš cilj je bil tritisočak Piz Boe. Ker je za tak podvig potrebno nekaj kondicije, smo udeležence izbrali izmed najbolj aktivnimi v gorniškem krožku. Priključilo se nam je tudi nekaj udeležencev izleta PD Ljubljana Matica. Izpred šole smo se zapeljali v Italijo vse do prelaza Fedaia (2057 m) ob istoimenskem jezeru tik pod Marmolado, ki je s 3343 m najvišji vrh Dolomitov. Za aklimatizacijsko turo smo se v uri in pol prebili skozi ogromen trop ovc in se vzpeli na prelaz Porto Vescovo (2478 m), kjer stoji moderna »Lojzetova« koča. Žal se je vreme hitro slabšalo in z razgledom na Piz Boe ni bilo nič. Po počitku smo hitro sestopili nazaj do izhodišča in ujeli naš avtobus še pred dežjem. Prespali smo v hotelu Alpe v bližnjem kraju Canazei. Naslednje jutro smo se v jasnem vremenu zapeljali na prelaz Pordoi (2222 m) in se z gondolsko žičnico povzpeli na Sass Pordoi (2950 m). Kot bi mignil smo bili višje od Triglava. Pot nas je nato vodila sprva navzdol do koče Pordoi (2848 m) in nato po zložni, mestoma pa strmi in celo z jeklenicami zavarovani poti, navzgor na vrh Piz Boe. Tam smo imeli kar eno uro počitka, okrepčali smo se, občudovali razglede in fotografirali. Vsi, ki so bili prvič nad 3000 m, so bili deležni netradicionalnega gorskega krsta (namesto treh so dobili po zadnji plati le en udarec z vrvjo). Sestopili smo na drugo stran proti koči Boe in nato obšli goro ter prišli nazaj do koče Pordoi. Še malo gor peš in dol z žičnico, pa smo se že vozili nazaj domov z avtobusom. Otroci (in tudi vsi ostali) so bili z doživetjem zelo zadovoljni in ponosni nase in na opravljeno turo. Da pa ne bo ostalo le pri športu, so na avtobusu poslušali gorniško novelo Vladimirja Bartola o različnih pogledih na udejstvovanje v gorah in varnosti. Po izletu bodo učenci na to temo napisali spis ali esej, mlajši pa lahko tudi kaj narišejo. Za izvedbo se zahvaljujemo tudi MOL in TD Zadvor ter vsem vam, ki ste s prispevki za knjižico Merjaščeva pot finančno pripomogli k izvedbi.

Vodji projekta: Jože Drab in Vid Skrbinšek

 

Današnjih ogledov: 41
Skupno št. ogledov: 2.828

Dostopnost