Tradicionalni slovenski zajtrk obeležujemo na petek v tednu slovenske hrane, letos je to 15. november. Letošnji slogan se glasi »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«.
Ali poznate stare slovenske pregovore o hrani?
- Po jutru se dan pozna.
- Ne pozabite na zajtrk, saj prazna vreča ne stoji pokonci.
- Zjutraj jej kot kralj, opoldne kot meščan, zvečer kot berač.
- Eno jabolko na dan, odžene zdravnika stran.
- Jabolko je zjutraj zlato, opoldne srebrno, zvečer pa svinčeno.
Najbrž ni naključje, da se toliko slovenskih pregovorov o zdravi hrani navezuje prav na zajtrk. Kdor zajtrkuje, skrbi za svoje zdravje, saj že zjutraj zagotovi telesu dovolj energije za dobro delo in igro ter učinkovito razmišljanje, sočasno pa zagotavlja telesu dovolj gradbenih snovi, pomembnih za zdravo rast in razvoj.
Danes so otroci in odrasli v šoli zajtrkovali, kar so nam pripravili v šolski kuhinji: poleg tradicionalnega zajtrka z medom in marmelado smo poskušali različne namaze (tunin, jajčni, kumarični, drobnjakov, čičerikin, skutni z medom), ovsene kosmiče, jogurte, oreščke, suho sadje, sveže sadje in zelenjavo.
Več o projektu Tradicionalni slovenski zajtrk in teden slovenske hrane si lahko preberete: https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk
Tjaša Hitti
Org. šolske prehrane
Današnjih ogledov: 11
Skupno št. ogledov: 43.591